Fra et ingenmannsland til et allemannsland

Før vi går inn i alt det Svalbard kan tilby, la oss gi deg litt bakgrunnsinfo.

Svalbard ble oppdaget av Willem Batentsz i 1596, etterfulgt av engelskmenn, nederlendere, nordmenn, dansker og til slutt russere. Først og fremst var det naturressurser som var av interesse, men turisme og oppdagelsesferder tok også sted fra tidlig av. Frem til Svalbard-traktaten ble signert i 1920 var Svalbard betraktet som et “ingenmannsland”, hvor alle hadde fri tilgang til jakt og reiser. Gjennom Svalbard-traktaten ble Svalbard en del av kongeriket Norge, og Norge tok ansvaret for å bevare kulturarven.

Svalbard omfatter alle øyer, holmer og skjær som ligger mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Spitsbergen er den største øya, der Newtontoppen er det høyeste fjellet, 1713 meter over havet. Landskapet består av fjell, havis og isbreer, og endrer utseende med tre sesonger: sommer, polarnatt og vinter. Det er i dag 29 vernede nasjonalparker og naturreservater på Svalbard, som til sammen utgjør om lag 65 prosent av landarealet.

Det er et stort mangfold av mennesker på Svalbard, mange med en eventyrlig sjel. Det er ikke noen originale lokale eller urfolk, men de fleste som drar dit forblir for alltid “Svalbardianere” i hjertet. Longyearbyen er verdens nordligste bysamfunn med innbyggere fra rundt 50 nasjoner. Folk fra alle land som har sluttet seg til Svalbard-traktaten har rett til å gjøre forretninger der. Det er en russisk gruveby i Barentsburg, en polsk forskningsstasjon i Hornsund, og i Ny-Ålesund er det en viktig base for mange internasjonale forskere.

Nå som du har hørt alt om hvor fascinerende Svalbard er, kan vi gå videre til noen spennende eventyr du kan dra ut på. Listen vår over aktiviteter og steder å bo er ikke komplett, men den kan gi en ganske god ide om hva som er tilgjengelig. Forhåpentligvis inspirerer det deg like mye som det inspirerte oss til å utforske det nordiske landskapet! Vi vil gjerne begynne sette sammen en reise for deg, så ta gjerne kontakt!

 

Våg å dra nord

Hundekjøring

Hundekjøring har vært og er fortsatt en viktig form for transport på Svalbard. Når havner og fjorder blir dekket av is, er det slik Svalbardians får viktige forsyninger levert. Om vinteren og våren, når bakken fortsatt er frossen og dekket av snø, er det ingen grenser for hvor du kan gå på en hundeslede, og det kommer helt an på hva du vil få ut av Nordpolen. 

Kortere turer finner vanligvis sted i nærheten av Longyearbyen. På ekspedisjoner over flere dager finner du deg selv raskt i å bli en ivrig oppdagelsesreisende. Oppdag Svalbards unike villmark med en pakke kraftige huskies. Du får sele, mate og passe på dine egne hunder, så ikke bli overrasket hvis du ender med å bli knytte bånd med disse fantastiske dyrene! Det gjorde vi!

Det er ganske ekstraordinært å reise utenfor banket spor med hundekjøring. Men på slutten av en lang dag med å utforske nord, er det ingen bedre følelse enn å komme til en varm og behagelig teltleir eller hytte, samt en treretters middag som venter på deg. 

Vi sørger for alt nødvendig utstyr for å gjøre eventyret ditt uforglemmelig.

Snøscooter

Med snøscooter på Svalbard kan du tilbakelegge store avstander i et magisk vinterlandskap. På bare en time på en snøscooter kan du faktisk være mer enn en dags marsj foran. Dette gjør øst- og vestkysten av Svalbard, samt Van Mijenfjord, mer tilgjengelig. Besøkende har også lov til å ta snøscooter i det vestlige og sentrale Spitsbergen-området. Dette er isbjørnens rike. Så se opp for sel som hviler og isbjørner som jakter i en unik iskald villmark. 

Siden det er mulig å reise fra et sted til en annen med snøscootere, kan du enkelt kombinere forskjellige opphold på to eller flere av våre hoteller og hytter, samt utforske de avsidesliggende gruvebyene over Svalbard!

Ski

Store snøfelt (dvs. rundt seksti tusen kvadratkilometer med ren natur) venter på dem som ønsker å stå på ski på Svalbard. I tillegg til alpinturer på topper i nærheten av Longyearbyen, er flere dagers skiekspedisjoner i uforstyrret snødekket villmark også et godt alternativ. På skituren kommer du til å krysse fjell, isbreer, tundra og havis. Våren er den beste tiden for slike eventyr på Svalbard.

Brevandring

Med tanke på at mer enn halvparten av Svalbard er dekket av isbreer, er dette det perfekte stedet for brevandring. Svalbard tilbyr isbreer i forskjellige lengder og vanskelighetsgrader. Du kan velge å takle sprekker, morener og isgrotter, eller spasere rolig over blå is i et stadig skiftende islandskap. På mange isvandringer trengs ingen tidligere erfaring eller spesielle ferdigheter. Men de mer erfarne isklatrerne får også sjansen til å teste ferdighetene sine på utfordrende isvegger.

Båtsafari og cruise

Det går daglige båter til Isfjordområdet direkte fra Longyearbyen. Store, komfortable eller åpne småbåter kan bringe besøkende til mange fantastiske dyrelivssteder. Derfra kan du være trygg på at skipperen din hopper av båten med deg og fungerer som guide på land.

Svalbard er også et populært mål for havekspedisjon. Hvert år kommer flere skip rundt denne skjærgården som ligger perfekt til midt mellom Norge og Nordpolen. Herfra er det bare å gå ombord på et av skipene, pakke ut, og bare nyte de vakre naturene på Svalbard de neste dagene.

Gourmetretter

Mat er viktig, og mer i Arktis der så mange ekspedisjoner har lidd av sult. Så hvorfor sette deg gjennom alt dette når det nå er flere flotte restauranter på Svalbard? Fra enkle og solide til ekstravagante 10-retters middager, ordner vi gourmetopplevelser, selv i Arktis. Longyearbyen har også en av de største vinkjellerne i Europa, med mer enn 20 000 flasker. En lokal matproduksjon fra permakultur gir restaurantene ferske råvarer og til og med ferske vaktelegg. Hvis du vil gjøre noe spesielt i år, foreslår vi at du reiser til verdens ende for å nyte en gourmetmiddag på utposten Isfjord Radio Adventure Hotel.

Hvor skal man bo?

Hver eiendom vi samarbeider med på Svalbard er unik, spekket med spennende fasiliteter, og blir servert av et dedikert team som vil skape den ultimate skreddersydde reiseopplevelsen for deg. 

Vi har tilgang til en rekke eksklusive og luksuriøse overnattingsmuligheter og kan håndplukke de beste stedene du kan velge mellom. Enten du leter etter fantastisk utsikt, gourmetmat, vennlighet, koselig atmosfære, å være populær blant lokalbefolkningen eller noe annet, så sørger vi for å finne steder som vil dekke alle behovene dine.

Nordenskiöld Lodge

Vi kan tilby mange overnattingsmuligheter på Svalbard, og det kan være verdt å kombinere noen. Likevel vil vi nevne Nordenskiöld Lodge som et av våre favorittvalg. 

Nordenskiöld Lodge ligger ved foten av den mektige Nordenskiöld-breen. Nordenskiöld-breen er en del av et større bresystem som strekker seg helt til nordkysten av Spitsbergen. Dette gjør de nordlige delene av den høyarktiske skjærgården veldig tilgjengelig fra hytta. Faktisk er hytta så nærme du kommer med motoriserte kjøretøyer – derfra er det enten ski eller hundeslede hvis du vil utforske videre.

Nordenskiöld Lodge er absolutt avsideliggende i et av de mest ville områdene av Spitsbergen. Nyt en komplett digital detox kombinert med spennende eventyr langt borte fra sivilisasjonen. Ta på deg stegjernene for en isbrevandring og utforsk morenen til fots. Eller enda bedre, padle ved siden av brefronten mens du observerer et mangfoldig dyreliv. Når den arktiske natten setter inn, kan du pakke deg inn i varme tepper og lytte til den arktiske stillheten. Noen ganger vil isbreen snakke med sprekkende lyder og til og med brøle høyt når isbiter bryter av fronten.

Hytta har fem soverom med fantastisk arktisk utsikt og en tradisjonell badstue. Det er imidlertid ikke rennende vann eller strøm. Dermed brukes tre til å varme opp hyttene og badstuen og man får drikkevann ved å smelte is fra isbreen. Et opphold på Nordenskiöld Lodge kan være en fantastisk opplevelse hvis du ønsker en pause fra et travelt liv.